Meteen naar de inhoud

Onderweg

KLANKEN UIT DE WIJK
De toeschouwers lopen door de straten van Groessen. Ze horen muziek, soms dichtbij en soms ver weg. Het zijn dezelfde melodieën, soms gezongen, dan weer gespeeld op een instrument. Soms binnen en soms buiten. We zien huiselijke taferelen waarin allerlei mensen aan het oefenen zijn. Twee meisjes oefenen met hun zanglerares. Iemand pingelt in de tuin op haar gitaar. Al fluitend of zingend laat iemand de hond uit. Wat klinkt daar voor instrument uit een steegje? De toeschouwers worden geprikkeld en nieuwsgierig gemaakt.

Britt Greven, zang
Doortje Tiedink, zang
Sterre Bloemberg, viool
Renske Brinkman, trompet
Ans Roelofs, saxofoon
Ineke van Zwam, fagot
Ester Nass, zang, gitaar
Erik van Schaik, kleine trom, accordeon, zang
Ida van Schaik, basgitaar, zang
Theo van Schaik, bariton
Sander Brouwer, didgeridoo e.a.
Kjeld Sloot, didgeridoo e.a.
Marcel Sloot, didgeridoo e.a.

GEBROKEN TAFEREEL
Twee geliefden gescheiden door de spoorlijn. We zien een ochtendritueel. Een ritueel dat eens in één ruimte plaatsvond. Nu gebeurt het op afstand. De geliefden zien en horen elkaar niet, maar de dans is nog hetzelfde. Wakker worden, een kus, kleren uitkiezen, koffie zetten. Een dans van patronen van jarenlang samen zijn. De een vult de ander aan en de bewegingen worden moeiteloos afgemaakt.
Langzaam begint het de wringen en te vervreemden. Want ze kunnen elkaar niet zien en niet horen. Er staat een metershoge muur tussen hen in. Hoe kunnen ze elkaar nu bereiken?  Houden ze vast aan de oude patronen of kunnen ze de afstand overbruggen en opnieuw contact maken?

Jackeline Tijsseling
Theo Lemmens
Charlotte van Schaik

EEN WEG DOOR DE TIJD
Een weg langs boerderijen, stallen en schuren. Van oude hoeves tot nieuwbouw. Van moderne landbouwmachines tot paard en wagen. Een kronkelweg door de tijd. We zien bewoners van alle tijden langs komen op fiets, paard en trekker. Op klompen, sneakers en lakschoenen. Op sommige plekken zijn in het landschap kleine tafereeltjes te zien. Werken op het land, aardappels schillen, een burenruzie. Het trekt als in een film aan je voorbij.
Het publiek loopt verder tot het huis. Daar is niets te zien, maar veel te horen. Een dag van 24 uur met al zijn geluiden. Een dag uit het leven van een man die woont in de boerderij aan de kruising. Hij rookt een pijp*

Elizabeth Hoogendoorn
Anne Steensma
Marga Evers – Ubbink
Alie Engelsman
Marloes van der Velden
Louis van der Velden
Suva Boersma
Nico van Kerkhoff
Diet Swart-van der Leij
Wendy Derksen
Els den Balverte
Piet Evers

TIJDLIJN OP DE DIJK
Op de dijk zien we figuren staan die we al eerder zijn tegengekomen. Je ziet het beeld ontstaan, er komen mensen van allerlei kanten aangelopen, gefietst of gereden en dan plots een freeze. Alsof de wereld even stilstaat en we terug in de tijd kunnen kijken langs de tijdlijn van alle mensen die hier hebben gewoond en gewerkt afgelopen decennia. Als een allegorisch schilderij van Pieter Brueghel. De toeschouwers komen dichter en dichterbij en net zo plots als het beeld is ontstaan vervliegt het en is iedereen weer weg.

Toos Arends
Karin Greven
Paul Sweers
José Vedder
Diny Berndsen

*MAN MET PIJP
De man staat als een standbeeld in het landschap. Met de alpenhoorn als abstrahering van de pijp.

Rieny Putman, alpenhoorn

HET VERDRONKEN DORP
In een prachtige wapperende jurk bezingt zij het verdronken dorp en alle mensen die door eeuwen heen hun spullen hebben moeten pakken om te vertrekken naar veiligere havens. De eeuwenoude kronkels die het landschap hebben getekend tot wat het nu is, met nieuwe strangen, wielen en waaien. Ze loopt even mee met de groep en omhult het publiek in de klanken van het rivierlied. Daarna vertrekt ze weer, de verte, de diepte in. Ze stroomt weer verder …

Marinke Bäck-Hamers

STROOMPJES BIJ DE BOOMPJES
Terwijl het publiek over het kerkpad terug naar de kerk kronkelt hoort het de klanken van het rivierlied opnieuw toegezongen door stemmen tussen de groeiende boompjes van de kwekerij. De stemmen kronkelen als waterstromen tussen de bomen, ze vinden hun weg en soms komen ze bij elkaar. Daarna gaan ze weer verder met hun eigen lijn. A capella en in canon.

Koor (1)
Nicole Lieve
Marcelle Immerzeel
Anne-Marie Uffing
Ellen van Alken
Frank Bod
Ilse Scheers
Jundy Menke
Paula van Remmen
Rachel Walraven
Sasjka Lore de Jong
Susanne Hartskeerl
Tijmen Steg

MUZIKAAL HOOGTEPUNT
Het Muziekensemble en het Koor brengen samen het rivierlied ten gehore. Dit is de grande finale waarbij het publiek wordt toegezongen vanuit de koepel. Daar waar alle stemmen samenkomen. Alle stukjes melodie van onderweg vinden hier hun grootse samenklank.

Muziekensemble
Yvonne Kremer, fagot
Arend Kremer, altsax
Odeth Bloemberg, viool
Marcel Greven, trombone
Benno Niekamp, elektrische gitaar
Jochem Stoker, slagwerk
Bart Kersten, slagwerk

Koor (2)
Dick de Jong
Silvia Hogeboom – Van Schaik
Ans Ansems Van Schaik
Anita Vos
Annelies van Onna-Schuiling
Ans Driessen
Carine van den Born
Francis Driessen
Hilly van Dijk
Inge Zeevat
Marian van Huet
Marianne Meijer
Nelly Aarntzen
Renee Ebbers
Sjon Gieling
Betty Smits

EPILOOG
In de kerk wordt de epiloog voorgedragen. We fluisteren het publiek tot slot een prachtig stukje verbeelding toe. Een droom voor het slapen gaan. De pareltjes van de Liemers in woord en klank.
Hanneke Meijer
Wim Herbes

GIDSEN
Jo Schepers
Martina van Hummel
Leny Derkzen-van Elk
Doortje Meijer
Rinie Janssen
Thijs Janssen
Diny Moorman – Van Kerkhoff
Fred Moorman
Petra Meijer
Sandra Wientjes
Reinard Berendsen
Dinand Kolkman
Bianca Visser
Toos Cremers
Dorothé van Dalen
Carel Smits
David Bouman
Hanneke Spaans
Theo Kampscheur
Theo van Kerkhoff
Bart van Kerkhoff
Gerjo Schepers
Lily Harting-Companjen
Tiny Buiting
Nelly Degen
Gretha Meijer
Trudy Vermeulen
Gerard Spaan

HULPEN ACHTER DE SCHERMEN
Evelyne Wolters-Mulder
Maria Kolkman
Miriam Harten

FOTOGRAFEN
Ancil Janssen
Martine Wijnen

FILMS
Storyshot
P22