Meteen naar de inhoud

Op bezoek tussen de strangen

Een groot deel van de Liemers is een rivierstrangengebied, waar Romeinse ingenieurs al meer dan 2000 jaar geleden begonnen de waterloop te beïnvloeden. Een gebied waar eeuwen geleden al dijken zijn aangelegd en een compleet fort is gebouwd om een sluis te bewaken. Een gebied waar niet lang geleden de Ruimte voor de Rivier sluis is geplaatst, met een gemaal dat het waterpeil tot ver voorbij Arnhem en Zutphen reguleert en bij hoogwaterdreiging in de Rijn de IJssel-uiterwaarden bij Westervoort onder water kan laten lopen.

Daarom krijgt het water ook in de voorstellingen een rol. Bijvoorbeeld met het verhaal van het verdronken dorp Leuffen (Leuven, Loffna).

Na het onderzoek van historische documenten en locaties in het stroomgebied van (oude) Rijn en IJssel gaat de verkenning nu verder met de huidige bewoners. Wat zijn hun herinneringen aan water en strijd? Welke overlevingeverhalen kregen zij van huis uit mee? Hoe gaan zij nu om met grensverleggende plannen, nieuwe wegen en handelsroutes? Hoe blijven eeuwenoude tradities in stand en op welke manieren worden jongeren er bij betrokken?