Meteen naar de inhoud

Pak jij het podium?

  Wethouder Gemma Tiedink: “Pak jij het podium in #liemerslandschap tijdens de muzikale processie rondom #verdronkendorpleuffen? Meld je aan voor de info bijeenkomst op 17 juni @DorpshuisGroessen via www.circado.nl (Max 30 personen op 1,5 meter per keer).

  Een aantal jaren geleden was ik actief voor de fractie van Dkk Gelderland voor het Waterschap Rijn en IJssel. Water en hoog water was een onderwerp waar ik daarom regelmatig mee bezig was. Toen ik hoorde dat het kunstwerk ‘Waterlicht’ van Daan Rosengaarde te beleven zou zijn in de uiterwaarden bij Westervoort, moest ik dat dus zien. We gingen op zondagavond, ik had onze twee oudste dochters meegenomen, maar wist niet precies waar het was. Dus we volgden de lange rijen mensen over de dijk, in het donker, met een forse koude tegenwind, sneeuwde het nu? Alleen deze zoektocht was al een belevenis op zich. Wanneer ervaar je nu het Liemers rivierenlandschap bij nacht en ontij? Ik had het hoge water van het mystieke blauwe licht nog niet eens beleefd en ik realiseerde me al dat het Liemers Landschap een prachtig podium is voor verhalen over haar verleden, heden en toekomst.

  Podia
  Het verdronken dorp Leuffen was al op verschillende podia te zien. Het kreeg een plek in het boek ‘Verdronken dorpen in Gelderland’ van Jan en Sanne Terlouw. Het is opgenomen in de fietsroute De verdronken dorpen route Oost van VisitArnhem. In het Liemers Museum van Liemers Kunstwerk hadden leerlingen van het Candea College Duiven een expositie met hun werken geïnspireerd op deze geschiedenis. Studenten van HAN University of Applied Sciences /Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) bedachten in opdracht van Erfgoed Gelderland onder andere een ‘augmented reality’ verrekijker, sprekende standbeelden en een escape room om het dorp onder de aandacht te brengen. En via Geocaching, kun je met behulp van een gps-ontvanger een spel spelen op de locatie van het dorp om een cache (een schat) te vinden. Eerder maakte de @historische kring duiven groessen loo de contouren van de funderingen zichtbaar in het landschap. Helaas lukte het niet voldoende geld bij elkaar te krijgen voor een kunstwerk dat het Leuffen verbeeldt, maar we zijn binnen het project Bakens in het Landschap van Leven in de Liemers op zoek naar een manier om toch een landmarkering te realiseren op de plek van het dorp. Want we weten veel over het dorp dat er niet meer is, je kunt het lezen op een bord aan de Leuvensedijk.

  Muziekwandeling
  @koos wolters is opgegroeid dichtbij het verdronken dorp en woont er inmiddels ook weer dichtbij. Hij is technicus en vertelde mij over de geweldige producties van @p22 waar hij voor werkt door heel Nederland en dat hij droomde van zo’n spektakel in zijn eigen dorp rondom het verdronken dorp Leuffen. Wat mijzelf aantrok in deze producties is dat professionele cultuurmakers samenwerken met lokale muzikanten, acteurs, dansers, zangers en wie maar mee wil doen. Ook inwoners die normaal gesproken niet zo gemakkelijke op een podium klimmen kunnen zich aansluiten. Uiteindelijk bleek een muziekwandeling door het Liemers Landschap de meest geschikte vorm voor een daadwerkelijk podium voor dit Liemerse verhaal. De muziekwandeling bestaat uit een app die je tijdens de wandeling kunt beluisteren en waarin je het verhaal over de rol die het water speelt in onze regio beleeft. Deze app kun je het hele jaar door beluisteren, maar tijdens de voorstelling krijgt dit een extra dimensie.”